Kako jesti zdravo i u restoranima? Kako čitati jelovnik kao nutricionista

U današnje vreme, većina nas želi da vodi računa o zdravoj ishrani i očuvanju odgovarajuće telesne težine. Iako je to često veliki izazov, posebno kada posetimo restoran, postoje načini da i van kuće biramo zdrave opcije. Planiranje obroka unapred, pažljiv izbor namirnica i čitanje jelovnika poput nutricioniste mogu nam pomoći da ostanemo na pravom putu.

Statistički podaci pokazuju da su ulja počela značajno više da se koriste od masti nakon 80-ih godina prošlog veka, što je uticalo na promenu u ishrani. Istraživanja su potvrdila da masti nisu glavni uzrok kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što znači da ih ne treba potpuno izbegavati. Nutricionisti podvlače važnost uravnotežene ishrane, koja uključuje sve nutrijente, uključujući zdrave masti poput svinjske masti koja je bogata vitaminom D. Omega 3-masne kiseline takođe igraju ključnu ulogu u imunološkom sistemu i prevenciji koronarnih oboljenja.

S obzirom na ovakve informacije, važno je da budemo svesni šta jedemo i kako čitamo jelovnik u restoranu. Nutricionistički saveti mogu nam pomoći da napravimo pravi izbor, čak i kada smo van kuće. Bilo da jedemo u restoranu sa brzim obrocima ili u luksuznom restoranu, pravilno čitanje jelovnika može nam pomoći da napravimo zdrave izbore i uživamo u obroku bez griže savesti.

Ključne tačke

  • Zdrava ishrana je moguća i u restoranima uz pažljivo planiranje i izbor namirnica.
  • Statistički podaci pokazuju pozitivan uticaj uravnotežene ishrane, uključujući ulja i zdrave masti.
  • Omega 3-masne kiseline su važne za zdravlje imunološkog sistema i prevenciju koronarne bolesti.
  • Čitanje jelovnika poput nutricioniste može pomoći da izaberete zdrave opcije obroka.
  • Pravilan način čitanja jelovnika omogućava nam da uživamo u obroku bez griže savesti.

Strategije za izbor zdravih opcija u restoranima

U današnjem ubrzanom svetu, izbor zdravih opcija pri izlasku u restoran može biti izazov. Ipak, možete preduzeti nekoliko koraka kako biste se osigurali da održavate balansiranu ishranu čak i van svog doma. Počevši od planiranja obroka unapred do svesnog izbora namirnica, ove strategije će vam pomoći da ostanete na pravom putu.

Planiranje obroka unapred

Planiranje obroka unapred jedan je od ključnih koraka za uspešan izbor zdravih opcija. Pre nego što se uputite u restoran, postavite jasne ciljeve o tome šta želite da jedete i koliko kalorija želite da unesete. Prosečan unos za održavanje težine kod žena je 2.000 kalorija dnevno, dok je za muškarce 2.500 kalorija. Ako želite smršati, unos bi trebao biti manji – 1.500 kalorija za žene i 2.000 za muškarce. Informišite se o jelovniku restorana kako biste napravili informisani izbor, smanjujući unos prostih šećera i loših masti.

Svesni izbor namirnica

Svest o namirnicama i pametan izbor hrane u restoranu igra ključnu ulogu u održavanju zdrave ishrane. U istraživanju je otkriveno da 96% vitkih ljudi koji redovno doručkuju nemaju problema sa težinom. Fokusirajte se na namirnice koje su bogate proteinima, vlaknima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima, kao što su jaja, avokado, spanać i bobičasto voće. To će vam pomoći da ostanete siti i zadovoljni, dok unosite esencijalne nutrijente.

Balansirana ishrana čak i van kuće

Balansirana ishrana ne mora biti žrtvovana kada ste van kuće. Birajte obroke koji sadrže raznovrsnu kombinaciju namirnica, uključujući proteine, složene ugljene hidrate i zdrave masti. Na primer, doručak na bazi švedskog stola može biti prilika za odabir zdravih namirnica poput ovsene kaše, voća i povrća. Takođe, hidratacija je ključna – preporučuje se unos najmanje 2 litra vode dnevno kako bi se održala hidratacija tela.

Kreiranje zdravog obroka sa restoranskog jelovnika

Kada jedete van kuće, lako je biti preplavljen bogatom ponudom jela. Kreiranje zdravog obroka sa restoranskog jelovnika može biti izazov, ali uz nekoliko trikova, moguće je održati zdravu ishranu. Obratite pažnju na nekoliko ključnih aspekata koji vam mogu pomoći da donesete bolje odluke, kao što su razumevanje porcijskog formata, vođenje računa o kalorijama i izbegavanje nezdravih jela.

Razumevanje porcijskog formata

Razumevanje porcija je ključno za kreativno naručivanje. Porcije u restoranima su često veće nego što vam je stvarno potrebno. Podelite obrok sa nekim ili zatražite manju porciju ako je moguće. Takođe, birajte jela koja sadrže uravnotežene proporcije proteina, ugljenih hidrata i povrća kako biste obezbedili sve neophodne nutritivne komponente.

Vođenje računa o kalorijama

Vođenje računa o kalorijama može vam pomoći da održite balansiranu ishranu. Pažljivo pročitajte opis jela u jelovniku kako biste procenili energetske vrednosti hrane. Izbegavajte pržena jela i birajte one pripremljene na žaru ili kuvane. Jela s naglaskom na povrću, integralnim žitaricama i kvalitetnim proteinima su često niža u kalorijama i visokog nutritivnog kvaliteta.

Izbegavanje nezdravih jela

Izbegavanje nezdravih jela između ostalog uključuje biranje alternativnih priloga kao što su salate umesto prženih krumpirića. Pitajte konobara za mogućnost zamene nezdravih sastojaka zdravijima, na primer, zamena kremastih sosova sa lakšim, vinaigrette prelivima. Takođe, tradicionalni deserti poput rozate ili arancina iz Dubrovačko-neretvanske županije mogu biti ukusni, ali potrudite se da ih konzumirate umereno kako bi ste zadržali uravnotežen kalorijski unos.

Везе ка изворима